Stap 1.

U meldt zich per email bij mij aan. Binnen een paar werkdagen hoort u of ik ruimte heb om uw aanmelding aan te kunnen nemen. Als ik geen ruimte heb, kan ik u op mijn wachtlijst plaatsen. Als we stap 2 afspreken, zorgt u voor een verwijzing van uw huisarts als u voor vergoeding in aanmerking kan en wil komen.

Stap 2.

Er zal een eerste intake-screening plaatsvinden, telefonisch of online via beeldbellen, van maximaal 15 min. Dit eerste gesprek is bedoeld om snel een indruk te kunnen krijgen of ik de juiste hulpverlener ben voor u op dit moment. Ik zal u vragen naar uw reden van aanmelding, uw klachten en uw hulpvraag. Ook bespreken we praktische zaken rondom de zorg in mijn praktijk. Na dit gesprek besluiten we samen of we door gaan naar stap 3.

Stap 3.

Er volgt een tweede gesprek van 60 minuten op mijn praktijk of online. In dit gesprek ga ik dieper in op uw klachten en problemen, en uw achtergrond. Als voorbereiding voor deze afspraak vult u een vragenlijst in op Therapieland.nl, waar u een account voor heeft gekregen. Therapieland is een beveiligde omgeving waarin cliƫnt en hulpverlener veilig met elkaar kunnen communiceren. Ook kunt u hier online modules zelfstandig volgen, ter ondersteuning van uw behandeling. Dit alles uiteraard in overleg. Meestal volgt er nog een tweede intakegesprek en aanvullende vragenlijsten.

Stap 4.

Er volgt een behandeladviesgesprek waarin ik u mijn visie deel op wat ik denk dat er aan de hand is (diagnostiek) en wat ik u adviseer ten aanzien van behandeling. Ook zal ik waar nodig u adviseren op andere relevante terreinen zoals levensstijl, gezondheid, andere vormen van behandeling. We maken in dit gesprek samen afspraken of u bij mij in behandeling komt, en hoe dit er concreet uit gaat zien.

Stap 5.

We starten de behandeling zoals afgesproken, plannen zoveel mogelijk vooruit, ook wanneer we evalueren en afronden.

De legpuzzel: een metafoor

Ik vergelijk mijn werk vaak met het maken van een legpuzzel: je komt bij mij een doos vol losse stukjes. Je aanpak om de puzzel te maken is tot nu toe nog niet echt bevredigend gebleken, je hebt wel wat stukjes bij elkaar, misschien wat randjes al gelegd, maar het geheel is nog niet te zien. Dat maakt je boos, angstig, onmachtig of verward. Misschien ben je er al zo lang mee bezig dat je ontmoedigd bent geraakt en er geen vertrouwen meer in hebt. Ik ben bedreven in puzzelen, ik vind het leuk en ik help je graag. Omdat ik de stukjes voor het eerst zie, is mijn blik onbevangen, onbevooroordeeld en ben ik nieuwsgierig. Ik wil heel graag ontdekken welke stukjes bij elkaar horen. Samen gaan we aan de slag: door beelden en woorden te geven aan je ervaringen worden de puzzelstukjes zichtbaar. We blijven samen net zo lang passen, proberen en kijken tot we het geheel zien. Als de hele puzzel er ligt, met misschien wat open plekjes, geeft dat inzicht, rust en houvast. Vaak is dan ons gezamenlijke werk gedaan en weet je hoe je zelf verder kan, met vertrouwen.