Psychotherapie bestaat in vele vormen. In mijn praktijk werk ik vanuit een psychodynamisch kader. Uitgangspunt hierbij is dat veel patronen in ons gevoel en ons gedrag onbewust verlopen. Je voelt je bijvoorbeeld ongelukkig of angstig, maar snapt niet waardoor. Of je slaagt er niet een relatie in stand te houden, hoe graag je dat ook wilt.

Juist omdat het om onbewuste patronen gaat, lukt het vaak niet goed jezelf hiermee te helpen. Vaak zal het zijn dat je al veel "weet" van jezelf, maar er toch niet in slaagt om bepaalde patronen te veranderen.

In de sessies praten we over dingen die jou bezig houden in je leven en in de sessies. We ontdekken zo geleidelijk verbanden tussen je gedrag, gevoelens en je geschiedenis. Ik geef zelden adviezen of opdrachten, omdat we samen eraan werken dat je zelf ontdekt wat je eigen oplossingen zijn voor problemen in je leven. Inzicht in jezelf helpt daarbij: je ziet jezelf en je klachten in een ander daglicht, en ziet dan ook hoe je bepaalde obstakels kan overwinnen, welke beslissingen je kan nemen of veranderingen nodig zijn. Soms kan het wel behulpzaam zijn om adviezen te krijgen, bijvoorbeeld rondom een gezonde leefstijl en stresshantering.
Hoe lang psychotherapie duurt is voor iedereen verschillend. Het hangt af van je hulpvraag en je klachten. We spreken wel van te voren een bepaald aantal sessies af en wanneer we evalueren. Dat eindpunt markeren fungeert als een boei om naartoe te navigeren in een behandeling. Soms besluiten we samen eerder af te ronden, of juist nog langer door te gaan. Dan verleggen we de boei als het ware.

Het resultaat van psychotherapie is doorgaans dat je sterker en zelfbewuster in het leven komt te staan, waardoor klachten afnemen of verdwijnen en je meer voldoening uit jezelf, je relaties en je leven haalt.

Combinatie behandeling:

Soms kan het van meerwaarde zijn om de gesprekken aan te vullen met EMDR, gericht op specifieke angsten of trauma-responsen. Ook kan het zinvol zijn om de gesprekken te combineren met online behandelmodules. Dan spreken we van blended therapie. U werkt dan zelf thuis aan opdrachten of oefeningen, of leest informatie over specifieke thema's. In een beveiligde omgeving via Therapieland.nl kan ik diverse programma's voor u klaarzetten waar u zelf mee aan de slag kan. Veel cliënten ervaren dit als een prettige aanvulling om op een zelfstandige manier aan de slag te zijn, en toch de backup van een psychotherapeut daarbij te hebben.  Ook zal via dit portaal de communicatie tussen sessies plaatsvinden. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.